Николић : Власт се флагрантно мијеша у црквена питања

Home/aktuelnosti/Николић : Власт се флагрантно мијеша у црквена питања

Николић : Власт се флагрантно мијеша у црквена питања

Демократска српска странка уочи сјутрашњег скупштинског пленума позива власт да повуче из процедуре спорни предлог Закона о слободи вјероисповијести, како би се спријечиле несагледиве последице по Црну Гору. Безочно отимање имовине- храмова, цркава, манастира вјероватно некоме представља завршни ударац којим би требало да дотуче све оно што је у историји представљала Црна Гора, а што је нашло последње уточиште управо и цркви Христовој. Након разбијања заједничке државе, признања лажне државе Косово, практично брисања српског и увођење новог- црногорског језика, а потом и увођење Црне Горе у НАТО власт се одлучила и на обрачун са црквом. Иако упозорена са многобројних међународних и домаћих адреса да то не чини, власт се ипак одлучила да учини све како би изгласала Закон о слободи вјероисповијести.  

Вјерујемо да су црногорски властодршци  и овога пута свјесни ситуације, као што су били и онда када су признавали лажну државу Косово да је, по сопственом признању, 80 посто црногорских грађана против њихове одлуке. Дакле, и ова скупштинска одлука била би само формално пребројавање ДПС-ових посланика у Скупштини Црне Горе а не, како би требало, воља грађана Црне Горе, на коју се позива црногорска власт којој су пуна уста демократије и спровођења закона. Осим тога, ово је флагрантно мијешање државе у црквена питања и право својине што се дешава само у тоталитарним друштвима и давно заборављеном времену. Јасно је, дакле, да црногорска власт не води рачуна ни о праву, ни о закону, ни о демократији, али их позивамо да разумију да би доношење и спровођење овог закона, по којем би у манастиру Острог над моштима светог Василија Острошког, као и у Цетињском манастиру над Светим Петром Цетињским столовао антемисани Мираш Дедеић или њему непокорни Лав Лајовић, представљало ноћну мору за све вјернике, али и друге грађане Црне Горе. Нагомилани бијес и незадовољство овог пута би могли опасно да кулминирају. И зато још једном апелујемо на власт да престане са доношењем тешких одлука које доводе Црну Гору на ивицу сукоба.
 Демократска српска странка подржава све активности свештенства и монаштва Српске православне цркве јер оне одражавају вољу народа која је јавно демонстрирана на скупу вјерника у Никшићу, а претходно у Подгорици.
    Потпредсједник ДСС
Матија Николић

By | 2019-12-24T15:25:24+00:00 December 23rd, 2019|aktuelnosti|Comments Off on Николић : Власт се флагрантно мијеша у црквена питања

About the Author: