28 јун 2017 ВИДОВДАН

Home/aktuelnosti/28 јун 2017 ВИДОВДАН

28 јун 2017 ВИДОВДАН

Светом архијерејском литургијом и парастосом страдалим до Косова, на Косову, по Косову и до данашњих дана у манастиру Подластва у Грбљу обиљежен је Видовдан у присуству великог броја вјерника из читаве Боке. Свету архијерејску литругију у манастиру и помен на спомен костурници страдалим Грбљанима, Паштровићима, Маинама, Поборима, Кртољанима и Бокељима у Другом свјетском рату служио је митрополит црногорско приморски Амфилохије.

Видовдански сабор у Грбљу обиљежило је и прво до сада званично полагање вијенаца од стране Скупштина општина Будва и Котор на спомен обиљежје у манастиру Подластва. У име которске Скупштине вијенац је положила предсједница Драгица Перовић.

У својој бесједи митрополит црногорско приморски Амфилохије је истакао да није случајно да се Видовдански сабор приређује у Грбљу у коме је присутан култ Светог пророка Амоса, Светог ранохришћанског мученика Вита, постојбини Светог Цара Лазара.

„Тешко човјеку, народу и човјечанству које жртвује све што има за оно што је ништавно, пролазно и смртно. Два су пута на које је призван сваки човјек који живи на Земљи. Има пут живота, вјечнога и непролазног – који је пут Божји. А пут смрти је обоготворење себе, предмета око себе, обоготворење својих лажних идеја и идеологија. Ми кроз Видовдан, кроз Христову Голготу сагледавамо и његово Васкрсење сагледавамо и себе и свој живот, свога народа и свијета и човјечанства. Зато се радујемо што је Бог удостојио наш народ који није безгрешан, али су најизбаранији људи његови понијели Крст Христов и носили га часно и честито.”

Митрополит Амфилохије је истакао да су фашисти и нацисти били „Каиновска војска, братоубилачка војска која је због себе и своји земних интереса, својих сујета и властољубља уништавала и људе и народе“.

„Шта су били они који су овдје побили ову невину дјецу бокељску, на правди Бога, него исто тако Каинови потомци. Каиновска братоубилачка рука је побила Грбљане, Маине, Поборе, Паштровиће, Кртољане, Бокеље. И овдје у Бару и оне који су одавде који су гоњени братском мржњом преко данашње Босне и Херцеговине, до Словеније и Целовца побијени од исте каиновске руке“, истакао је црногорско-приморски митрополит додајући да се „Каиновско опасно и отровно сјеме данас повампирило у Црној Гори и шире од Црне Горе“. Он је нагласио да данашње вође народа у ствари га не воде већ заводе на „каиновски, Богоубилачки и братоубилачки пут“.

By | 2017-08-16T07:29:45+00:00 June 28th, 2017|aktuelnosti|0 Comments