ДСС : Да ли ћемо у ЕУ ући као МНЕ, или ДПСМНЕ?

Home/aktuelnosti/ДСС : Да ли ћемо у ЕУ ући као МНЕ, или ДПСМНЕ?

ДСС : Да ли ћемо у ЕУ ући као МНЕ, или ДПСМНЕ?

Демократска српска странка очекује најхитнију индивидуалну или колективну реакцију, од судија Врховног суда ЦГ, у вези са јавно саопштеним „начелним ставом Врховног суда ЦГ“ да судови више не могу да оспоравају одлуке Скупштине о избору или разрјешењу функционера, без обзира да ли су одлуке законите или не. Очекујемо реакцију, јер осјећамо да је такав став, наводно Врховног суда ЦГ, уствари само став Весне Меденице, који је у суштини лични чин захвалности режиму – за њено неуставно и незаконито, треће по реду, устоличење на мјесто шефице Врховног суда!
Урачунљиво, Вас позивамо господо судије, да скинете љагу са става, наводно Врховног Вашег (а у крајњем и нашег) суда, којим се јавни функционери третирају као бијели медвједи, а којим се у свом фундаменту највиша судска инстанца ставља на страни безакоња и анархије?! Јер, гдје то има да ставови Врховног суда дерогирају законе? Гдје то има да се грешни појединци, па макар то били и јавни фунционери, аболирају од незаконитости? Гдје то има и која је то правна држава која може да стане иза оваквог става, или смјернице, како год га звали? Гдје то има, да се, када се отварају поглавља која се тичу владавине права, доносе ставови који имају јачу правну снагу од закона и од одлука правосудних институција, које су једино позване да штите законитост, а самим тим и правну сигурност нас грађана, без обзира којој касти припадали.
Независно, деполитизовано и ефикасно правосуђе је предуслов свих услова да једна земља може имати потпуну владавину права, што значи и Црна Гора. По питању темељних права, очекује се да земља кандидат за чланство у ЕУ покаже способност гарантовања свих темељних права, као и да буде спремна да пружи заштиту у случају њиховог кршења. Сваки напредак дјелује на јачање правне сигурности и повјерења грађана у правосудни систем, као и на подизање свијести свих грађана о поштовању и остваривању темељних права. А да ли наводни став Врховног суда кореспондира са јавно прокламованим захтјевима ?
Стога, поново питамо судије Врховног суда – да ли је начелни став Врховног суда ЦГ, односно став Весне Меденице, корак напред и да ли је на фону испостављених захтјева ЕУ Црној Гори, а чије се испуњење очекује, или је то корак назад?! Питамо Вас, њене колеге, јер је стручној и лаичкој јавности јасна ова (не)правна намјештаљка, али напросто хоћемо и желимо да знамо да ли отварамо или затварамо врата ка ЕУ? Да ли желимо да градимо и усавршавамо правну, или приватну државу? Једноставно, да ли ћемо у ЕУ ући као МНЕ, или ДПСМНЕ?

Информативна служба
Демократске српске странке

By | 2019-07-16T12:02:43+00:00 July 16th, 2019|aktuelnosti|Comments Off on ДСС : Да ли ћемо у ЕУ ући као МНЕ, или ДПСМНЕ?

About the Author: