Предсједница ДСС и СО Котор Драгица Перовић за агенцију МИНА: Једини и прави начин превазилажења и оздрављења которске политичке сцене су ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ!

Home/aktuelnosti/Предсједница ДСС и СО Котор Драгица Перовић за агенцију МИНА: Једини и прави начин превазилажења и оздрављења которске политичке сцене су ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ!

Предсједница ДСС и СО Котор Драгица Перовић за агенцију МИНА: Једини и прави начин превазилажења и оздрављења которске политичке сцене су ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ!

1.Који би по Вама био најбољи начин превазилажења кризе у општини Котор, која је настала изгласавањем неповјерења предсједнику Општине Владимиру Јокићу? Да ли су то ванредни локални избори?

Да сто посто! Једини и прави начин превазилажења и оздрављења которске политичке сцене су, можете крупним словима написати – ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ! На тај начин би се свим которским политичким и аполитичким душебрижницима, затворила уста. Ово зато, јер је сам чин разрјешења предсједника Владимира Јокића незаконит и исти је увелико предмет преиспитивања пред Управним судом ЦГ и код надлежног Министарства за јавну управу. У овом тренутку једино овлашћених за поништавање незаконите одлуке, односно за давање инструкција како се уз ту ноторну чињеницу даље понашати када је и сам Закон о локалној самоуправи пун нејасноћа, недоречености и правних празнима.
Стога, тврдим прави и правни пут је – да легална СО Котор од 33 одборника донесе Одлуку о одлагању извршења Одлуке коју је донијела тзв. “скупштинска већина” до одлуке Управног суда ЦГ – са свим правним последицама. Да та иста легална Скупштина донесе Одлуку о буџету, затим Одлуку о скраћењу мандата чиме би се створили услови за расписивање ванредних избора, у најкраћем могућем року.
То је једини и прави начин да се у кратком и по хитном поступку которска криза уведе у легалне токове, на који начин би се сви актери аболирали од волшебне прекомпозиције власти, а политичко насиље, хајдучија и политичка корупција би били само тра – ла – ла прича. Овако, актери новоформиране скупштинске већине од 17, 18 или 19 одборника пјевају лабудову пјесму за домаћу и међународну јавност.

2. Сматрате ли да би све партије у општини показале демократски капацитет ако би подржале скраћање мандата локалном парламенту?

Из мог одговора на претходно питање недвосмислено се види да апсолутно тако мислим и понављам – да сто посто! Сада је на тесту демократски капацитет свих партија а ДПС посебно. Да не насједају на јефтину и демагошку СДП причу, на причу искључене одборнице, или одборника, на независне одборнике итд, итд, итд?! На њима је, када кажем њима не мислим само на ОО ДПС Котора, већ и на врх странке, да одговоре зашто свјесно прихватају хипотеку повратка на власт у Котору преко СДП-а, политичких привјесака и крпеља како они за њих кажу, мимо избора, што аутоматски значи да једновремено прихватају и све оне медијске квалификативе волшебног преузимања власти, правним насиљем и хајдучијом уз неодбрањиви квалификатив политичке корупције. Ово зато, јер када се након избора формира већина и када се као репрезенти те већине изаберу Предсједник Скупштине Општине и Предсједник Општине и уколико у току трајања мандата истих нека друга већина им изгласа неповјерење једино правно и праведно рјешење је да се иде на нове ванредне изборе, а не на прекомпозицију власти.
Међутим, ако је једној озбиљној партији, какав је ДПС, циљ прекомпозиција власти а не избори онда морају да преузму консеквенце негативног квалификовања и нека им је свима скупа са срећом. Нека тако наставе да владају наредних, не 30, него и 300 година! Али једно морају да знају да ће доћи дан за свођење рачуна, када ће неко которску кризу узимати као апсолутно лош модел како не треба поступати, ако жели да се ослободи свега оног што се са коверта – снимака и не само њих, о њима јавно прича и што у крајњем служи као потврда да негативну репутацију и заслужују.

3.Да ли сте добили одговор од Министарства Јавне управе око сједнице и када се може очекивати да буде заказана?

Обзиром да је мој захтјев надлежном Министарству јавне управе и г-ђи Сузани Прибиловић медијски упућен јавно, одмах након сједнице од 24. априла, што је резултирало њенин промптним медијским саопштењем, искрено се надам да ће ми министарка, након што јој је писани текст Захтјева лично у Министарству уручен, у најкраћем могућем року одговорити и дати ми инструкције како и шта даље да радим, а све у складу са изнијетим дилемама у односу на Устав и Закон о локалној самоуправи, на које поштовање прописа ме је у првом јављању децидно упутила.
Наравно, да очекујем да то буде један правни и прагматични акт, лишен политике и емоција да ли је ова или она странка-е у питању, а све на добробит превазилажења и рационалног рјешења которске кризе. С тим у вези, слободна сам на крају и резимирати – очекујем да ћемо сасвим извјесно имати визу да као локални парламент донесемо све Одлуке које је неопходно донијети у сусрет расписивања ванредних избора, а што кореспондира са мојим одговором на прво питање.

 

By | 2019-05-24T13:49:41+00:00 May 24th, 2019|aktuelnosti|Comments Off on Предсједница ДСС и СО Котор Драгица Перовић за агенцију МИНА: Једини и прави начин превазилажења и оздрављења которске политичке сцене су ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ!

About the Author: