Перовић : Политичка ситуација у Котору је за рубрику вјеровали или не

Home/aktuelnosti/Перовић : Политичка ситуација у Котору је за рубрику вјеровали или не

Перовић : Политичка ситуација у Котору је за рубрику вјеровали или не

Поводом дешавања на посљедњем скупштинском засједању и иницијативе за смјену предсједника општине Владимира Јокића, као и најаве СДП-а да ће затражити и смјену предсједнице СО Котор Драгице Перовић, а у свијетлу договора опозиције на државном нивоу и покрета „Одупри се 97.000“ да се ситуација у општинама гдје није на власти ДПС смири како би се додатно оснажио фронт који на протестима тражи смјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и организовање првих слободних избора, предсједницу СО Котор Драгицу Перовић смо питали за мишљење о развоју политичке ситуације у Котору у предстојећем периоду.

У свијетлу актуелних грађанских протеста на државном нивоу које здушно потписаним и јавно објављеним споразумом подржава комплетна парламентарна опозиција, укључујући и СДП – политичка ситуација у Котору је за рубрику вјеровали или не!

Напросто, политичко и животно искуство ми не могу помоћи да схватим и разумијем нашег коалиционог партнера, да лично стави испред општег и то баш сада у тренутку када нам је јединство пријеко потребно! Сада, када је режим уздрман као никада до сада! И то баш сада, када је више него сигурно да ћемо коначно сви скупа, заједно остварити вишедеценијски циљ да коначно ДПС пошаљемо у историју.

Подношење Предлога за разрјешење предсједника Јокића од стране которског СДП-а у којем се по систему напад је најбоља одбрана, као разлог наводи “неспровођење стратешког плана развоја општине Котор”, за које послове је Јокићу управо савјетник кадар СДП-а, за “самовласно доношење штетних одлука”, као и да је “противно закону доносио одлуке у име СО Котор”, а које је предсједник Јокић донио управо на изричити захтјев кадрова СДП, по њиховом сопственом признању или писаном захтјеву, са нивоа потпредсједника општине и директора јавних предузећа, је након претходно изнијетог на нивоу вулгаризације свега постојећег.

Међутим, сада када направим рекапитулацију хронологије дешавања најближа ми је идеја да мислим да се све радило смишљено и са циљем да за резултат имамо Предлог за разрјешење предсједника Јокића и острашћене пријетње за наредним смјенама, што директно кореспондира са волшебном предајом Котора ДПС-у, од стране СДП-а!

Прекомпозицијом власти, или стварањем услова за увођењем принудне управе, потпуно је свеједно, јер је резултат исти и то се грађанкама и грађанима Котора мора јасно саопштити и они треба да знају истину да – СДП враћа Котор ДПС-у, мимо изборне воље изражене на октобарским изборима, из 2016 године. А у крајњем све скупа урачунљиво и са циљем да которска дешавања скрену пажњу са грађанских протеста и минимизирају искрену партиципацију опозиције у њима. Ако се на овом тесту падне и допусти СДП да у Котору, без избора, преда власт ДПС-у, “де фацто” и “де иуре” грађанима свакако шаљемо лошу поруку на државном нивоу.

Што се тиче предстојећег периода и рокова, мој одговор је кратак и јасан, ја као легалиста поштоваћу све рокове и нека се СДП и њихови политички сарадници -супотписници ДПС, СД и ХГИ не плаше да немам снаге и знања да закажем СО и испроцесуирам њихов Предлог за разрјешење предсједника Владимира Јокића, иако и даље мислим да је Предлог неуредан, а све свјесно и из разлога како бих подносиоцима предлога СДП, ДПС, СД и ХГИ ускратила право за било каквим даљим пежоративним тумачењем.

Политичке инсинуације које долазе од појединих потписника иницијативе да поред смјене которског Предсједника Општине, г-дина Јокића, слиједе нови захтјеви за смјенама, укључујући и моју, уопште ме се не дотичу. Посебно не у дијелу да исте мени могу бити било какво упутство шта је мени, као предсједници СО Котор, радити?!

Ја, као правник и политичар, а надасве као човјек, знам шта ми је и шта у коначном требам урадити ако се реализује намјера СДП да, без избора и прекомпозицијом власти, Котор предају ДПС –у. Међутим, ту имам јасну поруку да ћу све своје активности координирати са коалиционим колегама.  

Иначе, што се тиче предстојеће политичке ситуације у Котору када имате овакве коалиционе партнере и ситуацију да СДП са ДПС, СД и ХГИ, који кроз заједнички Предлог за разрјешење Предсједника Владимира Јокића, жели на силу и срамоту да трансформише актуелну власт тог истог СДП-а, са Демократама ЦГ, ДФ-ом и УРОМ – препуштам на анализу Риплију и видовњацима.

 

На који начин може доћи до избора новог предсједника општине Котор?

Преваром и прекрајањем воље грађана формално може, а суштински не! А, зашто тако мислим, је то, што имамо потписани договор од 24.10.2016 године, гдје смо својим потписима, између осталог, договорили “Ми доље потписани одборници и одборнице који представљамо политичке субјекте изјављујемо да нећемо преговарати са Демократском партијом социјалиста о формирању нове власти у Општини Котор…” с једне стране, а са друге стране имамо најновији Предлог коалирања СДП са ДПС – ом око разрјешења предсједника, а самим тим и кршење договора о коалиционој власти којим смо на почетку договорили распоред политичких функција и ко ће их персонално – именом и презименом, покривати, при чему смо се децидно договорили да се нећемо једни другима мијешати у избор кадрова.  

Како ствари сада стоје уколико СДП остане доследан и прекомпонује власт у корист ДПС –а, или допринесе увођењу принудне управе од стране ДПС Владе ЦГ, уопште ме не занима ко ће бити изабран и како ће радити. Ту бригу и одабир препуштам суду јавности и кадровима СДП који медијски саопштавају да за све ситуације имају рјешење.

 

Какве су шансе за спровођење принудне управе?

Чињеница је да су деструктивним радом и кохабитацијом СДП са ДПС-ом створени реални услови за увођење и те мјере. Уствари, самим тим да су се на истом поднеску нашли потписи СДП, ДПС, СД и ХГИ и њихова одлучност да започето до краја и исфинализују, директно се доприноси стварању услова за увођење принудне управе, наравно уколико супротно већинској вољи грађана не спроведу замишљену прекомпозицују власти, што се у крајњем своди на исто!

 

О којим роковима се ради?

Ја тренутно размишљам о роковима који су за мене као предсједницу СО Котор обавезујући и које ћу доследно испоштовати. Наравно, у том смислу сам се и према поднијетом Предлогу поставила, јер сам исти, визави правне природе, предлагачима вратила да га додатно уреде, не са намјером да пролонгирам поступак, већ како би исти био сачињен онако како предвиђа Закон о управном поступку.

Понављам, сврха враћања није била са циљем да се добије на времену, већ да на основу законитог акта водимо законити поступак. Наравно, да ни исправљени акт и даље није отклонио констатоване неправилности, али ја, као неко ко персонификује которску законодавну власт, не желим да едукативно и даље дјелујем, јер би резултати очигледно били исти, а самим тим вјероватно и били злоупотребљени за пежоративно коментарисање?!

Стога, сам предузела све радње и мјере да се у стручној служби Скупштине предузму све техничке припреме за процесуирање поднијетог Предлога, како бих испоштовала законски рок за заказивање сједнице, о чему ће сви одборници па и јавност благовремено бити обавијештени. Да будем прецизна, закључно са 09. 04. 2019 године, датумом, који је крајњи рок и који ме обавезује да у даљем року од 15 дана закажем сједницу СО Котор, што значи зајкључно са 24. 04. 2019 године.То моји опоненти знају, баш као што знају и да ја то знам, као и да нећу опструирати њихову започету работу, већ да ћу у складу са Катнићевим „полакоте“ Предлог за разрјешење Предсједника Владимира Јокића, колико је у уторак испроцесуирати у односу на одборнике и јавност.

Међутим, на самом крају имам потребу и обавезу да као Предсједница СО Котор, поново позовем све конституенте владајуће коалиције да поштујемо коалициони договор у цјелости и да се не поигравамо са израженом вољом наших бирача! Посебно не сада и не у овом тренутку, у тренутку масовних грађанских протеста, који су јавно подржани од свих опозиционих парламентарних партија, дубоко вјерујући да овај мој позив кореспондира са ставовима преосталих конституената владајуће коалиције са којима ћемо, да поновим, учинити све да не предамо Котор ДПС-у. 

 

Интервју за Радио Котор

By | 2019-05-14T09:36:34+00:00 May 5th, 2019|aktuelnosti|Comments Off on Перовић : Политичка ситуација у Котору је за рубрику вјеровали или не

About the Author: