Стојановић : Да ли је Ђукановић донио благовијест?

Home/aktuelnosti/Стојановић : Да ли је Ђукановић донио благовијест?

Стојановић : Да ли је Ђукановић донио благовијест?

Тихо и помало стидљиво у наш мали град стигло је прољеће 2018. Са њим, али много бучније и мање стидљиво, стиже и предизборна кампања, омиљени црногорски спорт. Тако смо ових дана свједоци разних представа, великих ријечи и још већих обећања, опањкавања и теорија завјера, али и путева који воде у свијетлу и много љепшу, европску будућност.

На том фону, наш мали-велики град је у Велику суботу, на Благовијести, посјетио и предсједнички кандидат владајуће коалиције, М.Ђ. Иако се многи у њега куну као у Исуса, Ђукановић није на магарцу ушао у Бар. Успорило би то саобраћај (и европске интеграције) и закрчило европски сређене саобраћајнице, нарочито оне које гравитирају улазу у град.

Претпостављам да је М.Ђ. стигао рано. Требало је времена да се обиђу сви гиганти барске привреде које је његова политика за ових 30 година избацила у орбиту. Љубазни, расположени и нимало лијени домаћини, тзв. свита, свог омиљеног кандидата, с обзиром да је било рано јутро, одвела је прво до фабрике уља и сокова Приморка у Старом Бару.

У пекари која ради у склопу фабрике, и која својом производњом снабдијева јадрански дио Црне нам Горе, Ђукановић је са свитом доручковао разних ђаконија. После обилног доручка, обишао је погоне уљаре и сокаре гдје су му одушевљени радници клицали. У знак захвалности што примају плате мало ниже од европског просјека, задовољни радници су му спремили пакет чувеног барског маслиновог уља и два пакета још чувенијег сока од нара.

Одатле се Ђукановић, видно задовољан, запутио у Румијутранс гдје се дуго задржао са шефом возног парка, бројећи камионе који 24 сата обављају превоз роба и врше услуге свакојаког транспорта.

Пошто је већ било подне, љубазни домаћини су драгог госта одвели у један од многобројних објеката УТП Избор гдје се уз неизбјежни дојч и сок од шипка разговарало о будућим плановима развоја нашег града. После одмора пут је даље водио у просторије Бар-биља, гдје су Ђукановића частили разним чајевима и љековитим травама против костобоље, за случај да му се деси промаја на неком од предизборних скупова које ових дана организује по Црној Гори.

Одатле је свита свратила до барског погона цетињске Кошуте гдје су Ђукановића дочекали раздрагани радници и поклонили му најновији модел ципела за сезону прољеће-љето 2018. са лагера чији је контигент спреман за извоз на европско тржиште.

У новим ципелама пут је био лакши и водио је право у дирекцију Прекоокеанске пловидбе, гдје су М.Ђ. дочекали са само једном дилемом. Како дати име новом броду у флоти која већ броји 22, са именима свих црногорских општина? Ко ће однијети превагу: Зета, Тузи, Сутоморе или Петровац? На слатке муке су га ставили домаћини, али још нисмо успјели да сазнамо име новог брода који из далеке Кине ускоро стиже на лучке гатове.

Презадовољан оним што је видио, М.Ђ. је пожурио до ХТП Коралине би ли себи и најближим сарадницима обезбиједио љетовање на домаћем мору а под повлаштеним условима, али га је дочекао “хладан туш”. Сви капацитети овог ХТП су распродати још крајем прошле године, тако да је пред нашим туристичким радницима дуга и успјешна сезона, што је М.Ђ. са задовољством констатовао.

На крају обиласка гиганата барске привреде намјерно је остављена јединствена Лука Бар са преко 4.000 радника. Ђукановић буквално није могао да прође кроз шпалир задовољних радника. Сви су хтјели да са њим промијене ријеч и пофале га што зналачки води привреду и “цвјетну” економију, по којој је Црна Гора препозната као лидер у региону. Вјерујем да би и наши преци, који су тешким радом и животом остављеним на овим гатовима, били поносни начином на који је Ђукановић сачувао барску привреду.

Ноћ се примакла и остала је само формалност. У дворану Тополица, на побједничку конвенцију кандидата владајуће коалиције М.Ђ. похрлиле су ријеке задовољних људи с правом гласа. Помало уморном, али међу толико срећних људи видно задовољном Ђукановићу, остало је само да поентира.
Христос воскресе – ваистину воскресе!

Шалу на страну. Позната слика девастиране барске привреде и оних који су је својевремено чинили, говори више него све ријечи просуте те ноћи у дворани Тополица, из уста Ђукановића или било којег његовог говорника. Запаљива ретро демагогија, и испразна реторика коју Ђукановић користи већ 30 година уочи сваких избора, а која доживљава само козметичке промјене и благе метаморфозе примјерене датом тренутку, показало се, једини су адут код већине једва писмених гласача који су његов главни ресурс, и упориште свих ових година.

Без програма, без јасне идеје, држећи се, као папагај, приче о европском путу, Ђукановић не види сурову реалност коју живимо и која је за већинску Црну Гору далеко од европских постулата, вриједности и стандарда, којима реторички, толико стреми. Политика коју М.Ђ. води 30 година донијела нам је крваве улице, и преживљавање од 2.09 еура дневно. Да ли Ђукановић уопште живи у земљи чији предсједник пледира да постане и да ли га је ико из његове свите обавијестио о де фацто стању ствари?

Иоле озбиљном политичару на власти непримјерено је бавити се другим политичким субјектима а камоли пљувањем по њима, што Ђукановић једино и чини на својим скуповима, не пристајући да буде мета критика за све што није радио добро, као најодговорнији у држави, већ се користи поштапалицом како је напад најбоља одбрана. Прихватање одговорности је непознат појам за Црну Гору власт чија је М.Ђ. перјаница.

Ђукановић често говори о младим људима којима треба пружити шансу да “својим знањем оплемене јавну сцену” а годинама му исти људи обнашају власт, само се ротирајући из министарства у министарство, из кабинета у кабинет. Једини млади људи из редова његове партије широј јавности су познати као плагијатори и идолопоклоници његовог лика и дјела, и као такви сигурно нису, нити могу бити примјер било коме.

С друге стране, Ђукановић намјерно заборавља да се већ 11 година кити туђим перјем. Укравши идеју, својом политичком моћи спровео је у дјело, и на ловорикама тог политичког исхода још увијек преживљава, и прежвакавајући то обраћа се својим симпатизерима и истомишљеницима као стаду. Ко год не мисли његовом главом а приори је против Црне Горе, што неће нити може бити, јер између М.Ђ. и Црне Горе није, и никад неће бити знак једнакости.

Ђукановић нарочито потенцира флоскулу “да све што је засновано на мржњи не може водити ничему добром” а управо он сије мржњу међу својим грађанима непрекидно правећи подјеле и измишљајући непријатеље. Наслушали смо се прича о четницима и партизанима, гледамо сапуницу “Државни удар” какву не би смислили ни аутори трећеразредних шпанских серија, увучени смо у НАТО интересом мањине против воље већине, задужени смо преко 65% БДП, имамо незапосленост која расте и исте људе који се годинама богате преко наше грбаче, мајке којима су отете доживотно додијељене накнаде, полицију која пребија своје грађане, незаштићене новинаре, корумпирано судство, распало здравство, понижено школство, инструисане и немоћне синдикате.

Те ноћи у Бару, прозивајући један политички субјект М.Ђ. без имало стида рече како је данас неморално говорити о похари. М.Ђ. о моралу?!

QUO VADIS, ЦРНА ГОРО?!

Да ли је Ђукановић те ноћи у Бар донио благовијест за већинску Црну Гору знаћемо већ 15. априла, на 39. годишњицу разорног земљотреса. Хоће ли бити и политичког земљотреса одлучиће обесправљени грађани Црне Горе. Слободан човјек нема господара!

Аутор је предсједник ОО ДСС Бар

извор : Вијести

By | 2018-04-18T11:52:00+00:00 April 13th, 2018|aktuelnosti|Comments Off on Стојановић : Да ли је Ђукановић донио благовијест?

About the Author: