Перовић: Прва фамилија окупирала обалу

Home/aktuelnosti/Перовић: Прва фамилија окупирала обалу

Перовић: Прва фамилија окупирала обалу

За Драгицу Перовић, предсједницу локалног парламента у Котору и предсједницу ДСС, не постоји дилема да је градња плаже испред вила у Доброти доказ да чланови фамилије Ђукановић преко државних служби преузимају власт у овом граду и да од грађана отимају оно што по природи њима припада – љепоте Боке Которске. Она је за ,,Слободу” изјавила да намјера приватне фирме „Серзман инкорпорејтид“, чији је један од власника Един Коларевић, син Ане Ђукановић, да гради плажу у Доброти доказ да ,,сила Бога не моли”.

Када имате за инвеститора, приватника и извођача радова, блиског сродника Мила Ђукановића, онда се на изглед чаршијске приче морају прихватити као истина! „Добротски палаци“ испод магистралног пута, су само наставак већ изграђеног стамбеног насеља изнад магистралног пута, саграђеног од стране истог инвеститора, који простор је међу нама Которанима препознат као „Коларевића бријег“. Тако да најновији културолошко-урбанистички злочин са изградњом тзв. рехабилитованог купалишта, некадашње мале дрвене платформе, са двије нове велике камене понте дужине од по 30 метара и насуте пјешчане плаже дужине од око 120 метара, испред „Добротских палаца“, је за мене очекиван, посебно када се има у виду да су сви надлежни органи, укључујући и Управу за заштиту културних добара издали потребне дозволе. Стога ни „Добротски палаци“ испод, а ни стамбено насеље изнад магистрале, није се градило а да се од самог почетка није имала у виду намјера и изградње плаже – каже Перовић.

Она тврди да су најновији грађевински прописи показали да се приморски градови мало питају о својој судбини, а посебно о обали. Перовић сматра да је тачку на ту истину запечатио актуелни Закон о планирању и уређењу простора.

– Министарство одрживог развоја и туризма постало је алфа и омега за просторно планирање и издавање дозвола. Практично доведени смо у ситуацију да се питамо чије је наше море и чија је наша обала? Зато сада имамо ситуацију да старе добротске палаце уживају и рехабилитују старији блиски Ђукановићеви сродници и кумови, а млађи сродници праве нове „Добротске палаце“. Summа summarum Которани се више ништа не питају због чега је постало упитно, да ли ће Котор остати на Листи свјетске културне баштине УНЕСКО, након очигледне девастације простора приморских општина, а самим тим и Општине Котор – сматра Перовићка.

По њеним ријечима, локалне управе мало шта могу у том погледу да промијене. Општинске службе могу само нијемо да гледају како републичке службе издају дозволе за градњу. Оне чак не могу ни да то забране, иако се све ради на њиховим територијама.

Ми, као локална управа, урадили смо све што је до нас да се не нађемо у таквој улози. Приговарали смо на Нацрт и Предлог Закона о планирању и изградњи објеката, организовали јавне расправе и на крају добили смо de iure закон који је de facto само добар заклон за све ово што нам се у последње вријеме дешава. Добили смо закон централизације у корист државних служби, а на штету локалне управе. Фигуративно речено, када је ова проблематика у питању, добили смо старатеља и новог газду у нашој кући. А, колико смо моћни, или боље рећи немоћни, доказ је последња сједница локалног парламента када смо били само у ситуацији да прегласавањем усвојимо Закључак којим позивамо Владу Црне Горе да без одлагања стави на дневни ред питање заштите очувања подручја Котора, како је предсједник општине и Савјет за управљање подручјем Котора, као надлежно и стручно тијело, предложио – закључује Перовић.

извор : Слобода

By | 2018-04-13T08:40:25+00:00 April 12th, 2018|aktuelnosti|Comments Off on Перовић: Прва фамилија окупирала обалу

About the Author: