Рисанчић : Тајкунима поклањате милионе, грађанима шаљете извршиоце за дуг од 100 евра

Home/aktuelnosti/Рисанчић : Тајкунима поклањате милионе, грађанима шаљете извршиоце за дуг од 100 евра

Рисанчић : Тајкунима поклањате милионе, грађанима шаљете извршиоце за дуг од 100 евра

 

Одборници ДПС изгласали су на сједници СО Тиват „Одлуку о давању сагласности на предлог Уговора о начину испуњења дијела међусобних обавеза по основу накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта између Општине Тиват и Адриатик Маринаса“ по којем су се, у име свих грађана Тивта, одрекли укупно 5,6 милиона евра, које је Порто Монтенегро граду требало да плати на име комуналија.
Клуб ДПС то је урадио упркос томе што су градски челници на крају бурне четворосатне расправе, признали да Општина нема никакву законску обавезу да части великог страног инвеститора износом новца који је већи од годишњег буџета многих локалних самоуправа у Црној Гори. Опозиција се жестоко противила оваквом поступку, а подршку ДПС-у ускратили су и њихови коалициони партнери СД и ХГИ чији су одборници били уздржани.
„Зашто некоме поклањамо 5,6 милиона еура кад то не морамо да радимо“, упитао је Игор Петковић (СД) након што је главна администратпрка Марија Сијерковић (ДПС) признала да је опозиција у праву када тврди да уговор о продаји Арсенала из 2006 који су потписали бивши власник Порто Монтенегра Питер Манк и премијер Мило Ђукановић директно не обавезује Општину Тиват да Порту опрашта милионске износе комуналија.
Мирко Ковачевић (ТА) казао је да се ради о незаконитом отпису општинских средстава истакавши да је ДПС преварио своје бираче којима у изборној кампањи прије двије године није помињао вишемилионске бенефите Порту и приватизацију аеродрома. Он је позвао на скраћење мандата СО и расписивање ванредних избора.
„Апсолутно никакве законске обавезе, или права да то урадимо, ми немамо да се одрекнемо милиона еура новца који припадају свим грађанима Тивта. Ово је тешки криминал и гријех који ће сигурно имати и велике законске посљедице и зато нека се добро замисле они међу вама који то гласају и потписују. Ко би нормалан отписао толике паре некоме, а да то не мора уопште да уради “, казао је Ковачевић.
„Нема доброг посла без обостраног интереса. Политичка одлука је само то што се ставило на дневни ред сједнице СО, могла је извршна власт сама да то уради и отпише, па да тек накнадно о томе обавијести јавност“, казао је предсједник парламента Иван Новосел (ДПС) на што је Дејан Рисанчић (ДСС) узвратио да је цијели посао веома сумњив и штетан за град.

„Мене да неко без икаквог основа части са 5,6 милиона ја бих сигурно одмах њега потом частио са милион. Богаташе и свјетску мафију частите милионима, а овамо обичним грађанима који дугују по 100-200 евра за порез, шаљете на врата судске извршитеље“, истакао је Рисанчић.

Суштина је да сте и сами признали да је ово политичка одлука, а не нешто на што сте правно обавезани. Могли сте то да одбијете да сте имали храбрости, али сте послушници Подгорице који ће то остати до краја“, истакао је Миомир Абовић (ТА).
„Ви сте Демократска партија капиталиста, јер заступате интересе тајкуна, а не својих грађана“, одговорио је Андрија Петковић (БФ) додајући да је „слично радила и екипа из Будве, а знамо како су завршили будвански послушници у случају Завала“.
Даринка Кашћелан (СНП) је одлуку да се Порту опрости 5,6 милиона еура комуналија оцијенила као „правно неутемељено отимање из џепова грађана Тивта“, али су одборници ДПС остали неумољиви и својим гласовима на крају одлучили да град Тиват части „статешког страног инвеститора“.

By | 2018-01-18T10:46:32+00:00 January 17th, 2018|aktuelnosti|Comments Off on Рисанчић : Тајкунима поклањате милионе, грађанима шаљете извршиоце за дуг од 100 евра

About the Author: